места

ДА! Ерма: на мандръсана питка и други специалитети в Трън

1

Има ли туризъм в Трън, след като градчето предпочете да опази природата си пред възможността да бъде плячкосано от златодобива? Ами има! В първия от празничните дни изброихме 4 големи и 2 малки автобуса, стотици автомобили и мотори от цялата страна, от Сърбия, имаше даже араби.

Приятният хотел Ерма се намира в сърцето на Трън, точно срещу огромното читалище, кръстено на европейската оперна прима и първа народна артистка на България – Гюрга Пинджурова, любимата фолклорна певица на Тодор Живков.

Двете сгради доминират централния площад, заедно с кметството и колона в памет на героите. Хотелът до нея изглежда като алпийски и като да е 4 звезди, но всъщност е 2.

Неговият ресторант, приятен отвътре и с импровизирана градина, има специален отдел „Трънски блюда”, сред които типичната местна баница зелник, тукашната кавърма, градската рецепта за гювече, боб в тавче с кълцано месо, „зеленчуково тавче с люто чушле”, боб по трънски с ориз и качамак, в който – освен сирене, в този край слагат и червен пипер.

Впечатление прави и „мандръсаната питка”. Веднага след хотела табела сочи към Ждрелото на Ерма – едно от природните чудеса на България.