места

ДА! Kosher храна във Вкусове

1

Kosher е еврейският традиционен начин за приготвяне на храна, който стана световна мания покрай Мадона и други звезди, открили старата култура на юдеите. Има едно място в София, което се е посветило именно на Kosher и е наречено Вкусове. Намира се на ул. Трапезица 4 – малката глуха, успоредна на бул. Тодор Александров, между метростанция Сердика и ул. Вашингтон с разкопките на Западната порта на римския град Сердика. Съвсем според названието Вкусове, и дизайнът, и менюто са разнообразни и разноцветни.

За да бъде Kosher храната тя трябва да бъде под строгия контрол на Равин.

Ресторант Вкусове е под наблюдението на Равин Йосеф Саломон, Главен равин на България, център Хабад. Той прецизно следи всяка доставка на продукти, повечето от които  се доставят от Израел или страни в Европа, където има борси за кашерна храна. Kosher гарантира най-високо качество, храна без изкуствени добавки и вредни вещества.

Има и ястия от месо – например прекрасни шницели, които пробвахме, а също и вегетаринански, и вегански предложения. Който обича оригинални фалафели – има няколко вида, включително пикантни, както и типичните за Близкия Изток храни като хумус (може с тахан, с гъби, с фалафел), нахут, кус-кус, със сигурност ще остане много доволен. Всичко се предлага сервирано в чиния, но може да бъде и сложено в багета или плоска питка за онези, които бързат. В менюто присъства и типичната еврейска закуска Шакшука: манджа от задушени червени чушки, домати, лук и 2 яйца на очи за разкош, а Израел е световноизвестен туристически заради нея. Във Вкусове има супи, пилешка скара и какво ли още не. Баничките с картофи бурекас стоят в менюто до шоколадовите кифлички Рогелах, а ние опитахме за десерт сладките с хина – имат вкус на халва. Забелязахме и истински евреи от Израел – по-млади и по-възрастни, които хапват във Вкусове, което гарантира, че храната се прави както трябва според Kosher. Ние също сме пробвали тяхната кухня в родината й и се присъединяваме към оценката.